Vážení zákazníci, vzhledem k aktuálnímu dění a nařízení vlády jsme prozatím zastavili možnost dopravy prostřednictvím Zásilkovny na výdejní místa a DPD Pickup. Dále jsme znemožnili zvolit si dobírku jako způsob platby. Byli jsme nuceni přerušit i dopravu prostřednictvím České pošty, která upravila pravidla pro podání zásilek svých partnerů. Prosím, počítejte s případným zpožděním zásilek i u ostatních přepravců. Děkujeme za pochopení. Vaše zásilky se budeme snažit doručit co nejrychlejší cestou!

JAKÝ KOKOSOVÝ OLEJ JE NEJLEPŠÍ?

JAK POZNAT, KTERÝ KOKOSOVÝ OLEJ JE PRO MĚ NEJVÝHODNĚJŠÍ?

RAFINOVANÝ x NERAFINOVANÝ … PANENSKÝ x EXTRA PANENSKÝ ...  který si vybrat?

LISOVANÝ ZA STUDENA nebo „stlačovaný“ ZA STUDENA? Co to vše znamená a jaký kokosový olej si vybrat abyste z něho vytěžili to nejlepší, co nám kokosový ořech nabízí? Jaký je rozdíl mezi levným kokosovým olejem a tím dražším?

 

1. Chuť a Vůně

Nezapomeňte, že nehledáte piňakoládu. Vůně kokosového oleje je jemná a čistá, jako kdybyste se plně ponořili do čerstvého kokosového ořechu. Pokud ucítíte pražené ořechy, nebo budete cítit trošku spáleniny znamená to, že kokosový olej byl zahřátý nad 45 stupňů. Tím samozřejmě byly zničeny všechny jeho živiny a pravděpodobně obsahuje uhlovodíky, které jsou zdraví škodlivé.

 
 
 
 

2. Metoda extrakce oleje

  • LISOVANÝ ZA STUDENA -> Většina kokosového oleje na trhu je lisována za studena. Jedná se sice o kvalitní zpracování kokosového oleje, ale kokosová dužnina je stlačena a zahřívána na teplotu vyšší než 120 stupňů Celsia. Pro společnosti je to "zlatá střední cesta". Olej si udrží některé enzymy a živiny odolné vyšším teplotám, a zároveň při této teplotě se získá velké množství oleje z jádra. Když je olej lisován za studena, neznamená to, že není zahřátý!

  • EXPELLER LISOVANÝ -> Jedná se o nejlevnější a nejčastější způsob extrakce. V tomto procesu je sušená dužnina kokosového ořechu vystavena vysoké teplotě a tlaku, olej má však potom mnohem nižší kvalitu a také změní barvu. Jsou poškozené či zničené živiny jako mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem a kyselina laurová. K regulaci chuti a pachu se poté často používají chemikálie. Takovému kokosovému oleji bychom se raději vyvarovali.

  • ODSTŘEDĚNÝ -> Jedná se o nejdražší extrakční metodu, která se používá pouze na nerafinovaný kokosový olej. Dužina kokosového ořechu se ve vysoké rychlosti točí ve speciální smyčce, kde se oddělí olej od jádra. I zde je kokosový olej zahříván, a to hlavně díky fyzikálním zákonům. Při takové rychlosti dochází ke tření, čímž vzniká teplo, které sice není nijak velké, ale překračuje přirozenou teplotu kokosu. Tím již dochází k chemickým reakcím, které mění strukturu oleje. Nicméně tento způsob je nejzdravější z výše uvedených.

3. Obal

Sklo, sklo, sklo …!!!

Stejně jako u jakéhokoli jiného oleje, či u piva, je nejvhodnějším obalem SKLO. Sklo účinně uzamkne živiny a neovlivňuje chuť kokosového oleje. Bohužel je stále mnoho kokosových olejů, které se prodávají v plastu. Je to samozřejmě levnější, ale také tím trpí kvalita a hlavně vaše zdraví. Zkuste sami porovnat chuť kokosového oleje ze skla a z plastu. Určitě poznáte ten rozdíl.

 

4.Rafinovaný proces

Tento proces vám zaručeně řekne hodně o kvalitě produktu. Je dobré tyto procesy znát pro svůj výběr kokosového oleje.

  • RAFINOVANÝ KOKOSOVÝ OLEJ -> Rafinovaný kokosový olej je bělený a bez vůně. Olej se získává ze sušeného kokosového jádra, čili k jeho výrobě se nevyužívají čertsvé kokosové ořechy. Díky tomu olej obsahuje nečistoty, které výrobci odstraní bělěním. Poté se pomocí vysokých teplot odstraní i charakteristická vůně a chuť. Aby výrobci získali co nejvíce oleje ze sušeného jádra, využívají chemická rozpouštědla. A jak takový olej poznám? Na etiketě bývá značka RBD, ta znamená "rafinované, bělené a deodorizované". Další jasný ukazatel je nízká pořizovací cena.

 
  • NERAFINOVANÝ KOKOSOVÝ OLEJ ->

Pokud byste chtěli kvalitní olej, určitě je vhodné vybírat se štítkem „panenský“, „exstra panenský“ či "čistý". To jsou nerafinované kokosové oleje, které jsou vyráběny z čerstvých kokosových ořechů. Obvykle není kokos vystaven vysokým teplotám.

 
 
 
 

JAKÝ JE NÁŠ SKINNY KOKOSOVÝ OLEJ?

Skinny kokosový olej je nerafinovaný, extra panenský, vyráběný 5. generací extrakčního procesu tzv. Nutralock Systémem! Jedná se o novou metodu odstředění, kdy olej není zahřátý nad svou přirozenou teplotu, tím si zanechává veškeré přirozené živiny! Skinny olej je nejzdravější a nejčistší kokosový olej. Ukazujeme lidem naši výrobu. Nedáváme pouze hesla na etikety. Vyzkoušejte a uvidíte.

 

Doporučujeme jednu lžičku na lačno ihned po ránu. ☺ Mrkněte zde na naše další tipy.